KSÜ ve Eğitimde Görme Engelliler Derneği işbirliği ile hazırlanan seminerin moderatörlüğünü KSÜ Engelsiz Öğrenci Sorumlusu Ayşegül Kaya yaptı.

Programın açılış konuşmasını yapan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Üniversitelerin esas işlevi eğitim-öğretim, bilim ve teknoloji üretmektir. Bunun yanında üniversitelerin toplumsal sorumluluklar konusunda farkındalık oluşturması önem arz etmektedir.” dedi.

Engelliler Haftası nedeniyle üniversitemizde kültürel etkinlikler ve toplumsal sorumluluklarla ilgili etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirten Rektör Can, “Konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla da işbirliği içerisindeyiz. Ayrıca Yüksek Öğretim Kurumu tarafından çeşitli kriterlere göre üniversitemiz 2021 yılında ‘Mekanda Erişilebilirlik Turuncu Bayrak Ödülü’, ‘Eğitimde Erişilebilirlik Yeşil Bayrak Ödülü’, Sosyokültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Mavi Bayrak Ödülü’ aldı. Üniversitemizi bundan sonra da engelsiz üniversite kapsamına uygun hale getirme çabamızı sürdüreceğiz.” dedi.

Toplumsal ilişkilerde cehalet ve sevgisizliğin de büyük bir engel teşkil ettiğine dikkat çeken Rektör Can, “Biz asıl engelliliğin cehalet olduğuna, engelli olmanın engel olmadığına, en büyük engelin sevgisizlik olduğuna inanıyoruz. Üniversitemizdeki çalışmaları da bu yönde yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

KSÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nail Yıldırım, kapsayıcılık eğitimi çerçevesinde eğitimde herkesi kapsayacak şekilde engelli engelsiz her bireyin eğitilebileceğini içeren bu kavramın önemine değindi.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın ise yaptığı konuşmada “Günümüzde engelli bireylerin üretim toplumuna dahil olabilmesinin yolu üniversitelerden geçer. Bu yönüyle üniversitelerin erişilebilir hale gelmesi, engelli öğrencilerin fırsat eşitliği temelinde eğitimlerini sürdürebilmesi gerekiyor. Düzenlenen bu etkinlikle üniversitemizdeki engelli öğrencilerin, akademik ve idari personellerin engelliliğe dair farkındalığının gelişmesine katkı sağlayacağını umuyorum.” dedi.

Çocuk hakları, engellilik, kapsayıcılık üzerine çeşitli alanlarda çalışmalar yapan Türkçe Öğretmeni Pınar Göcen ve Psikolojik Danışman Şeyma Büyükurvay ‘Kapsayıcı Eğitim ve Engellilik’ konulu sunum yaptılar.

Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Fatma Azra Selaldı, engelli öğrenciler için şartların eşitlenmesi hususuna dikkat çekti.

Programın ardından konuşmacılar öğrenci temsilcilerinin konuyla ilgili sorularını cevapladılar.

Editör: TE Bilisim