Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) başlayan topraksız tarım sektörüne bir girişimci daha katıldı. Dulkadiroğlu İlçesine bağlı Şerefoğlu Mahallesi’nde 11 dekarlık alan üzerine kurulan örtü altı topraksız tarımda üretime çilekle başlandı.

Yurt içi pazarının yanında 10 ülkeye ihracat yapılan topraksız tarım sayesinde, yıl boyu sürekli üretimin yapılabiliyor.

Hasadı yapılan üretim hakkında açıklama yapan Üretici Ümit Uçar, “Topraksız tarım Hindistan cevizi kabuğu içerisinde bitkinin istemiş olduğu besin elementlerini vererek yapılan üretim şeklidir. Biz kendi bölgemizin iklim şartlarının da bu şekilde bir iklime yakın olduğunu görerek, böyle bir yatırıma girdik. Hem bölgemizde insanımızın iş imkanlarını artırmak amacıyla hem de çileğimizi daha geniş kitleye ulaştırmak istedik. Ayrıca yurt dışından da talepler alıyoruz. Normalde 6 ay sezonu bulunan çileğin üretimi, topraksız tarımla 12 aya uzatılıyor. Üretici, topraksız çilek üretimiyle 4 kat daha fazla ürün almaya başladı. Şuana kadar 50 ton çilek üretimi yaptık. Yıl sonunda 150 ton rekolte bekliyoruz” dedi.

“Türkiye’de üretilen sebzenin neredeyse yarısı seralarda örtü altında üretiliyor”

KSÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr İsmail Güvenç ise, “Burada asıl önemli olan topraksız tarım dediğimiz zaman yeryüzündeki dünyanın toprak yüzeyini kullanmadığınız zaman yaptığımız üretime diyoruz. Bu genellikle iki tane alt kategoriye ayrılır.  Bir tanesi su kültürü diyoruz teknik anlamda hidroponik dediğimiz sistemdir. İkincisi ise, katı ortam kültürü dediğimiz sistemdir. Özellikle son yıllarda bu hidroponik dediğimiz su kültürü yöntemlerini karşı bir teveccüh, ilgi var. Türkiye’de üretilen sebzenin neredeyse yarısı seralarda örtü altında üretiliyor” dedi.

Hasat dönemiyle birlikte üretim tesislerinden dalından çilek toplatan vatandaşlar ise, yıl 12 ay taze çilek keyfini yaşadıklarını söylediler.

Editör: TE Bilisim