Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Uyduran ve Yardımcısı Ayvacı’nın yapmış olduğu ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren Başkan Fazlı Yalçındağ, kasap esnafının sorunlarına çözüm odaklı konuştu.

“Ekonomik kayba uğrayan esnafımızı çok iyi anlıyoruz”

Dünyanın etkilendiği pandemide kasaplarında etkilendiğini dile getiren Fazlı Yalçındağ, “Pandemide bütün dünya etkilendi ve bütün her şeyin etkilendiği bir yerde mesleğimizin de etkilenmediği söylenemez. Lokantacılar, kebapçılarda yenilen yemekler evlerde yenmeye başlandı. Dolayısı ile iş hacminde artış meydana geldi. Resmi yerlere et veren esnafımız var onlar maalesef sıkıntı çekti çünkü iş hacimleri yüzde 10’lara kadar düştü. Biz bu yarayı daha önce de hissettik. İngiltere’de deli dana hastalığı meydana gelmişti ve insanlar evden kaçmaya başlamıştı. O zamanlarda ülkemizde kasap sayısı oldukça azalmıştı. O günlerde büyük bir sıkıntımız olmuştu. Bu pandemi döneminde ekonomik kayba uğrayan esnafımızı çok iyi anlıyoruz” dedi.

“Etteki kdv oranı düşürülsün”

Kasap esnafının yaşadığı sorunlar konusunda devletin girişimlerinin olduğunu dile getiren Yalçındağ, “Bazı temel gıdalarda vergi indirimi yapılıyor. Biz de isterdik ki bizim alanımızda da adımlar atılsın. Et gibi temel gıdalarda kdv oranı yüzde 1’e indirilsin. Bizde bunu isterdik ve beklerdik. Devletimizden çok fazla bir şey istemiyoruz. Vatandaşlarımız et almaya çalıştığında fazla para ödemesin. Ekmekte yüzde 1 olan kdv oranı ette de olsun ve bu oran et vergisi yüzde 8. Et ile ekmek birbirinden ayrılmamış ki hiçbir zaman. Devletimizin bu sıkıntıları atlatmak için girişimleri oluyor. Vergilerde iyileştirme yapıldı. Bizim konumuzda da bir adım atılsın. Etin katma değer vergisi yüzde 1’e indirilsin. Bu isteği bakanlığa söyledik. Bunlar önemli şeyler” dedi.

“Marketler açık, kasaplar neden kapalı?

Yaşanılan sıkıntıları Maliye Bakanlığı ile gerçekleştirilecek toplantıda anlatacaklarını söyleyen Yalçındağ, şunları dile getirdi: “Önümüzdeki günlerde maliye bakanlığının ziyareti olacak ve bu isteği tekrardan dile getireceğiz ve karşılığını bulacak. Devletimizin kaldıramayacağı yükü istemiyoruz. Alınan etten sonra alınan vergiler alınmasın bizim isteğimiz bu. Eğer bir daha kısıtlama ve kapanma yaşanırsa bunu kaldıramayız. Cumartesi Pazar günleri kapanma durumumuz olmuştu. Ama marketler açıktı. Her şey satıyordu ama biz neden kapalıydık. Büyük bir mücadele verdik. Geç de olsa mutluluk duymak güzel bir şey. Geçtiğimiz ramazan ayında Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda konuşma imkanı bulduk. Sayın Bakan Soylu’ya vejetaryen mısınız diye soru sordum. Bakanımız da ‘Bu da nerden çıktı?’ diye cevap verdi. Eti çok sevdiğini söyledi ve ben de madem eti seviyorsunuz biz niye kapalıyız dedim. Açın da size de et satalım, herkese de et satalım dedim. Ve o cumartesi günü kasaplar açıldı. Geç de olsa mutluluk duymak güzel bir şey.”

“Et alışverişini kasaplardan yapın”

Vatandaşların doğru et almasının adresinin kasap esnafı olduğunu ifade eden Yalçındağ, “Bizler memleketin alışveriş düzeninde en gözde esnafıyız. Geçmişten bu güne kadar bu mesleğin ilerlemesi için büyük mücadeleler verdik. Bizim esnafımızın sayısının azalmasına engel olduk. Her gün bir adım daha iş hacmimizde artış oldu. Et almanın doğru adresi kasaplardır. Şu anda kasap esnaflarımız marketlerden bir adım öndedir. Müşterimizin damak tadına uygun et alıp satıyoruz ancak marketler bu açıdan bizden daha geride. İşte bizim farkımız budur. Et vazgeçilmez gıdalardan bir tanesidir. Doğru ve düzgün bir besin için et önemlidir. Çocukların gelişimi için de önemlidir” şeklinde konuştu.

Ziyaret sonrası başkan Mehmet Uyduran ve vekili Savaş Ayvacı, Fazlı Yalçındağ’a Kasaplar Odası adına hediye takdiminde bulundu.

Editör: TE Bilisim