Pandemiyle birlikte eğitim hayatı dijitale taşınırken, dijital altyapısını 2017 yılında kuran ve dijital eğitimler konusunda Türkiye’nin öncü üniversitesi olan KTO Karatay Üniversitesi, dijitalin doğru kullanımını geniş kitlelere yaymak için #dijitalekalptenbağlı marka kitabını hayata geçirdi. Uzun yıllardır dijital üzerine hem akademisyen kimliği hem de iş hayatındaki çalışmalarıyla tanınan KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova’nın kaleme aldığı kitap, KTO Karatay Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan kitap, basit anlatım diliyle de dikkat çekiyor. Kitabın yazım dili oluşturulurken, dijitaldeki okuma hızı dikkat edildi. “Dijitale dair çok şey söyleniyor. Basit bir anlatımla herkesin kafasındaki sorulara cevap vermek istedim. Dijitalde bir metni okumak için maksimum 2 dakika ayırıyoruz. Kitabın sayfalarını da kurgularken bunu dikkate aldık ve kişilerin okuduklarını daha detaylı okumaları ya da kitapta anlatılan örnekleri video olarak izlemeleri için her sayfaya karekod yerleştirdik” diyen Garakhanova, kitapta sosyal medya fenomenliğinden dijital terminoloji sözlüğüne ve hatta web sitesi kurulumuna kadar tüm bilgileri aktarıyor. Kitabın tanıtımı için 10 ilde imza gününe katılım gösterecek Garakhanova, Kahramanmaraşlılar ile 22 Mart Pazartesi günü 13.00-16.00 saatleri arasında Piazza AVM’de bir araya gelecek. Kitabın dijital bir rehber niteliğinde olduğunu söyleyen Dr. Nabat Garakhanova, “Türkiye İstatistik Kurumunca gerçekleştirilen ‘Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması-2020’nin sonuçlarına göre de 2019’da internet kullanım oranı 16-74 yaş grubundakilerde yüzde 75,3 iken, 2020 yılında yüzde 79 oldu. Bu da artan internet kullanımına karşı herkesin dijital bilgisinin artması gerektiği anlamına geliyor. Ne yazık ki dijital dünyaya karşı oldukça savunmasızız. Güne internetle başlayıp internetle kapatsak da kişisel verilerimizi nasıl koruyacağımızı, sosyal medyada nasıl takipçi sayımızı artıracağımızı ya da bir ürünü nasıl satabileceğimiz gibi birçok konuyu bilmiyoruz. İşte bu kitabı, herkese yol haritası olması amacıyla yazdım.” açıklamalarında bulundu.

Dijital Çağın Dijital Üniversitesi

2017 yılında başlayan online eğitimlere başlayan KTO Karatay Üniversitesi “Dijital Dönüşüm Projesi”nin bir parçası olan kitap, “Karatay Hibrit” modeli hakkında da bilgi veriyor. “Dijital Çağın Dijital Üniversitesi” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Dr. Nabat Garakhanova, “Üniversitemiz, 2017 yılında Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM)'ni kurmuştu. Covid-19 salgını başladığında ise bu güçlü alt yapısını ve tecrübesini kullanarak uzaktan eğitimi ve ‘KaratayHibrit’ adını verdiği özgün modelini online eğitimde başarıyla kullanan az sayıda üniversiteden biri oldu. KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye’nin ilk dijital üniversitelerinden bir tanesi ve pandemi sürecinde uzaktan eğitimi en iyi yöneten üniversite oldu ve dijital çağın dijital üniversitesini de bu kitapla temsil ediyoruz.” dedi. Hizmete başladığı 2017 yılından beri UZEM’in, 20 ülkeden 30 binden fazla öğrenciye ulaştığına dikkat çeken Garakhanova, 6000 sınıf aktivitesinin, 1000 dokümanın, 700 ödevin, 200 sınavın UZEM üzerinden gerçekleştiğini açıkladı. “KTO Karataylı öğrenciler, sistemi 332.121 kez kullanarak, sistemde yaklaşık 15 milyon dakika süre geçirdi.
KTO Karatay Üniversitesi uzaktan eğitim sistemini günde ortalama 5.000’den fazla öğrenci kullanırken, günde 80’den fazla sanal sınıfta 2.000’den fazla öğrenci ‘senkron’ olarak derslere katılım sağlamaktadır.” diyen Dr. Nabat Garakhanova, Türkiye’nin en güçlü altyapısına sahip olduklarının altını çizerek derslerin yüzde 90’ının canlı olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim