Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, KSÜ akademik ve idari personeli ile yaklaşık 20 farklı üniversiteden öğrencilerin katılımıyla zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen ve KSÜ youtube kanalından canlı yayınlanan etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.

“1992 yılında kurulan genç dostu ve öğrenci odaklı bir üniversite olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 2013 yılından beri Eurodesk Temas Noktası olarak AB programları ve fırsatları hakkında üniversitede ve şehirde bilgilendirmeler yapmaktadır.” diyen Rektör Can, “Ayrıca ABAUM’da gençlerin gönüllülüğe dayalı Avrupa Birliği vizyonunu edinmeleri, proje yazma, toplumsal sorunlara çözüm ve proje odaklı düşünmelerini sağlamak amacıyla düzenli olarak eğitimler verilmektedir. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği hakkında akademik çalışma yapmaları teşvik edilmektedir. Akademisyenlerimizin AB fonlarından faydalanmaları ve AB projeleri yazmaları için ABAUM gerekli bütün destekleri vermektedir.” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin insan gücü ve tüm fiziksel imkânlarını sivil toplum vizyonu ile harmanlayarak ABAUM’u uluslararası platformlarda ses getirecek bir gençlik ve AB üssü haline getirmeyi hedeflediklerini, ayrıca ABAUM’un yanı sıra üniversitemizde Proje Koordinasyon Birimi kurduklarını ve Teknokent’i güçlendirdiklerini belirten Rektör Can, “Üniversite olarak yetkin akademisyenler ve gönüllü gençlerimizle potansiyelimizi en üst seviyede değerlendirerek, AB fonları aracılığıyla şehirde ve bölgede toplumsal, sosyal, kültürel ve bilimsel projeler yaparak bölgede lider ve danışılan bir kurum olmayı amaçlıyoruz.” dedi.

KSÜ’nün araştırma alanı haritasını oluşturduklarına değinen Rektör Can, “Akademisyenlerimizden toplanan veriler doğrultusunda oluşan bu araştırma alanı haritası ile akademisyenlerimizin AB proje tecrübelerini, ihtiyaç duydukları destekleri ve uzmanlık alanlarını belirledik. Ayrıca yürüttüğümüz açık çağrı izleme uygulaması ile akademisyenlerimizin araştırma alanları ile eşleşen çağrılar hakkında bilgilendirme ve proje hazırlama desteklerini vermeye başladık. Bu sayede AB Proje çağrılarını daha etkin bir şekilde değerlendirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, ‘Türkiye-AB İlişkileri’ başlığı altında katılımcılarla söyleşi gerçekleştirdi.

Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Yardımcısın Kaymakcı, 1959’da Avrupa Ekonomi Topluluğu ile başlayan ilişkilerin henüz tam üyelikle sonuçlanamadığını söyledi.

Türkiye-AB ilişkilerinin tam üyelikle sonuçlanmamasının nedenlerini Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren nedenler ve aday ülkeleri ilgilendiren nedenler başlıkları altında değerlendiren Kaymakcı, “Avrupa kıtasında yer alan, ekonomi, ticaret,  siyaset, eğitim, kültür-sanat, tarih boyutlarıyla Avrupalı olan bir Türkiye’nin AB’ye üye olmama lüksü yok.” diye konuştu.

AB’nin Avrupa kıtasının temel karar vericisi konumuna geldiğini belirten Kaymakcı, “Arkadaşlar bugün sizlerin elde ettiği diplomaları AB tanımazsa biç bir değeri yok. Sadece Ankara’nın doğusunda geçerli olabilir belki. Eğer bizim vuracağımız aşıyı AB kendi pasaportuna işlemezse AB ülkelerinde seyahat edebilmemiz mümkün değil. Dolayısıyla bizim için AB üyeliği ‘egemenliğimizi kaybederiz’, ‘biz dışardan her şeyi yapabiliriz’ noktasında değiliz.” dedi.

AB’nin aldığı her kararın bizi doğrudan etkilediğini ve bu açıdan karar alma mekanizması içerisinde yer almamız gerektiğini ifade eden Kaymakcı, bütün sorunlara rağmen AB üyeliği en değerli olacak ülkenin de yine Türkiye olduğunu söyledi.

Türkiye’nin üyeliğinin gerçek anlamda fark yaratacak bir üyelik olacağının altını çizen Kaymakcı, “Türkiye’nin AB üyeliği sadece Türkiye ve AB’nin kazanç sağladığı bir olgu değil, aynı zamanda üçüncü taraflarında bundan yararlanacağı bir olgu. Bunun için Türkiye’nin AB üyeliği bir kazan-kazan-kazan formülüdür. Onun için bu süreçten hiç kimse vazgeçmiyor. Ne biz Türkiye olarak vazgeçiyoruz. Ne de karşı taraf güçlüklere rağmen, sıkıntılara rağmen bu süreçten vazgeçebiliyor.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın konuşmalarının ardından;  AB Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı Ahmet Hakan Atik ‘Jean Monnet Bursu’, Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu ‘Dışişleri Bakanlığı'nda Kariyer Olanakları’, Ulusal Ajans İletişim Koordinatörü Rana Kasapoğlu ‘Erasmus+ ve                Gençlik Programları’, AB Başkanlığı AB İlişkileri Uzmanı Pınar Tanlak ‘Avrupa Koleji Bursu’ başlıkları altında katılımcıları bilgilendirerek, konuya ilişkin yöneltilen soruları cevaplandırdılar.

Editör: TE Bilisim