Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs (Covid-19) salgınından olumsuz etkilenen şehirlerden biri olan Kahramanmaraş'ta vaka artışı ekim ve kasım aylarında zirveyi gördü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da artış gösteren 5 ilin arasında saydığı kentteki artışın en net göstergesi Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında yoğunluk haritası oldu. 23 Ekim'de yüksek riski gösteren kırmızı renk haritada artmaya başlarken, 4 gün sonra 27 Ekim'de haritanın tamamına yakını kırmızı renge büründü.
Alınan önlemler ve kısıtlamalar kapsamında 1 Ocak 2021 itibariyle HES haritasının kırmızıdan normale dönmeye başlandığını kaydeden Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli “Özellikle ekim ve kasım aylarında PCR pozitif vaka sayıları pik yaptı, 4 haneli sayılara çıktı. Biz, şu anda bu rakamın yüzde 50'ye ulaştığına inanıyoruz. Yani Kahramanmaraş'ta her 2 kişiden 1'inin bu hastalığı geçirdiğini düşünüyoruz. Bu, yüksek bir oran” dedi. 
Vaka sayılarının düşmesiyle insanların rehavete kapılmamasının gerekliliğine değinen Lütfi Tiyekli, “Covid-19 salgını tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkilemiştir. Ülkemizde Kahramanmaraş en çok etkilenen illerden biri oldu. Hatırlarsanız Sağlık Bakanlığı Kahramanmaraş’ta salgının en çok görüldüğü illerden biri olduğu için özel önlem almıştı. Sayın Bakanımız da bunu ifade etmişti. Yapılan TUİK araştırmasına göre Eylül ayı içerisinde Kahramanmaraş’ta hastalık geçirme oranının yüzde 27 civarındaydı. Fakat Kahramanmaraş’ta ekim ve kasım aylarında çok fazla vaka görüldü. İki iki buçuk ay sürdü bu vaka salgını. Bizim yaptığımız tahminlere göre şuanda Kahramanmaraş’ta yüzde 50’si korona virüsten bir şekilde etkilenmiş durumda. Bu rakam gerçekten çok yüksek bir rakam. Aşının gelmesiyle biz bunun düzeleceğine inanıyoruz. İnsanların geri kalanının kurtulacağına, bu hastalığı geçirmeyeceğine inanıyoruz. Tabi bu durumda bizim tedbirlerden ödün vermememiz gerekiyor. Maske, mesafe ve temizlikten hiçbir şekilde taviz vermememiz gerekiyor. Aşı geldi diye rehavete kapılmamamız gerekiyor. Kurallara uymamız gerekiyor” dedi. 

KAYNAK: SHA 

Editör: TE Bilisim