Türkiye’de yaygınlaşan Arabuluculuk ve Tahkim sistemi Kahramanmaraş’ta da 10 uzman arabulucunun girişimleriyle kuruldu. Kahramanmaraş Adalet Sarayı Karşısı Soylu Sitesi altında hizmet vermeye başlayan Kahramanmaraş Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi, şehirde bir ilk olma özelliği taşıyor.

 Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları konusunda hizmet verecek olan Kahramanmaraş Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi(KAM), bu yöntemle adli sürecin kısalmasına da büyük katkı sağlayacak.

Merkezin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Arabulucu Celal Kara, sistemin Kahramanmaraşlı vatandaşlara büyük fayda sağlayacağını belirtti.

SULH, KADİM MEDENİYETİMİZİN MİRASIDIR 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve merkezin işleyişini anlatan Kara, Türk kültüründe ve medeniyetinde tüm sorunların sulh yoluyla çözüldüğünü hatırlattı. Bu doğrultuda yola çıkarak Kahramanmaraş’a Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi’ni kazandırdıklarını söyleyen Kara, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Arabuluculuk sisteminin ahilik kültüründen kök aldığını aktaran Kara, şunları söyledi: “Asırlar önce ecdadımız bunu uyguluyordu. Oda ve borsa camiamızın temelini oluşturan ahilik, ticari ihtilafları çözerdi. Fakat biz bunu unuttuk. Batı bizden kopyaladı, geliştirdi. Biz de özümüze dönerek bu sistemi aktif olarak kullanmaya başladık. Eskiden aylarca süren davalar şimdi haftalar içerisinde biter hale geldi. Arabuluculuk neticesinde ihtilaflar yüzde 70 ile anlaşmayla sonuçlanıyor. Arabuluculuk mahkeme yolunu kapatıyor mu? Hayır. Anlaşmak istemeyen için mahkeme yolu serbest. Adalete erişim hızlandı. Aynı zamanda kazan kazan yönetimi. Zira insanlar zaman kaybından, maddi anlamda kendilerini yıpratan uzun süreçten kurtuldu. Yargı sistemimiz iş yükünden kurtulmuş oldu. Dosya sayısı, mağduriyet azaldı. Adalet duygusu güçlendi. Dolayısıyla arabuluculuk toplumsal barışa da katkı sağlamaya başladı."

"ZAMAN VE İTİBAR KAYBI AZALACAK"

Uzayan dava süreçlerinin dezavantajlar getirdiğini hatırlatan Kara, şunları aktardı: “Çözüme kavuşturulmayan uyuşmazlıklar ekonominin damarlarını da tıkıyor. Tahkim ve Arabuluculuk Merkezinin avantajlarından biri de gizlilik. Adli yargının da yükünü bir nebze olsun paylaşabilmek, önlerini açabilmek, çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla merkezi kurduk. İtibar ve zaman kaybını azaltmaya çalışacağız.”

"ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI"

Kahramanmaraş Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi(KAM)’nin Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları uygulayarak hukuksal sorunları en kolay en hızlı şekilde sonuçlandıracağını belirten KARA, “Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları, tarafsız bir üçüncü kişinin taraflara, uyuşmazlığı çözme konusunda yardımcı olduğu, taraflar arasındaki uyuşmazlığın ortadan kaldırılması için çözümler ürettiği, devletin yargı organları yanında varlığını sürdüren ve seçimlik nitelik taşıyan uyuşmazlık çözme yöntemleridir. Diğer bir ifade ile alternatif çözüm yolları devlet mahkemelerindeki yargılamaya alternatif teşkil eden uyuşmazlık çözüm yöntemleridir. Uyuşmazlıkların dava yolu ile çözümlenmesi yerine, tarafların kendi iradeleri ile uzlaşarak uyuşmazlığa son vermeleri, toplumsal barışın korunması açısından da tercih sebebi sayılmaktadır. Alternatif uyuşmazlık çözümü, aslında yargı sistemi ile rekabet içinde olmadığı gibi, amaç yargıyı ortadan kaldırmak da değildir. Devlete ait olan yargı yetkisinin mutlak egemenliğine zarar vermeden uyuşmazlıkların daha basit ve kolay bir şekilde çözümü amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinde temel amaç hukuki anlaşmazlıkların tarafların karşılıklı görüşmelerinde bulunarak dostane yöntemlerle uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması ile uyuşmazlıkların daha basit ve hızlı bir şekilde çözümlenmesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle alternatif çözüm yöntemlerinde kazanan ya da kaybeden taraf söz konusu değildir. Alternatif uyuşmazlık çözümleri, Anglo-Sakson hukuk sisteminde doğup, Kıt’a Avrupası ülkelerinde de uygulama alanı bulmasıyla birlikte son yıllarda uyuşmazlıkların yargı dışı yollardan giderilmesine ilişkin Türk Hukukunda da alternatif çözüm yöntemi olarak değerlendirilebilecek çeşitli düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır."
PROFESYONEL VE GÜÇLÜ BİR KADRO OLUŞTURDUK
Arabuluculuk sistemini oluşturmak için alanında uzman profesyonel bir ekip oluştuğunu aktaran Kara, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kahramanmaraş ilimizde eksikliğini hissettiğimiz Arabuluculuk Merkezini açmak için alanında uzman ve deneyimli 10 arabulucu arkadaşımız ile bir araya geldik.  Uzun istişareler sonrasında merkezi kurmaya karar verdik. Merkezin kuruluş aşamasında bizimle birlikte olan Uzman Arabulucu Cevdet Özdemir, Uzman Arabulucu Erol Tansel, Uzman Arabulucu Havva Saygaz, Uzman Arabulucu Halil İbrahim Boğar, Uzman Arabulucu Mehmet Kokulu, Uzman Arabulucu Muhammet Yusuf Bülbül, Uzman Arabulucu Özkan Muslu, Uzman Arabulucu Rıfat Kantarcı ve Uzman Arabulucu Tayfun Alıcı ya şükranlarımı sunuyorum. Kahramanmaraş’ta bu alanda ilki gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Hemşerilerimize adli süreçte maksimum verimlilikle hizmet vereceğiz. Tüm sorunların çözümü için hemşerilerimizi merkezimize davet ediyorum."

Editör: TE Bilisim