Başarılı bir şeklide gerçekleştirilen ve Kahramanmaraş’ta ilk olma özelliğine sahip kornea ameliyatlarına ilişkin KSÜ Senato Toplantı Salonunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özdemir, Dr. Öğretim Üyesi Ali Meşen ve Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Beyoğlu kornea ameliyatlarına ilişkin basın mensuplarını bilgilendirdi.

Üniversitemizde “sürekli öğrenmenin değişimin ve geleceğin adresi” vizyonuyla her alanda gerçekleştirilen çalışmaları desteklediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, “Üniversiteler bilim, eğitim ve araştırmada değişim ve gelişmelerin öncüsü kuruluşlardır. Biz de KSÜ olarak şehrimiz ve bölgemizde ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Göz Hastalıkları Polikliniğimizde şehrimizde bir ilk olan kornea nakilleri başarıyla yapılmaya başlandı. Bu hizmetle vatandaşlarımız il dışına gitmek zorunda kalmadan kısa sürede sağlıklarına kavuşabilecekler.” dedi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi bünyesinde göz bankası kurmayı hedeflediklerini ifade eden Rektör Can, aynı zamanda Kahramanmaraş’ı kornea nakli konusunda merkez haline getirmek için gerekli altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi. 

Rektör Can bölgemizde çok sık görülen bir kornea hastalığı olan keratokonus’un ilerleyişini durdurmak için yapılan ‘çapraz bağlama’ (Crosslinking) tedavisinin de Üniversitemiz Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ali Meşen tarafından gerçekleştirilmeye başlandığını belirtti.

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerine ve kornea nakil işlemlerini gerçekleştiren sağlık ekibine teşekkür eden Rektör Can, başarılı çalışmalarının devamını diledi.

Kahramanmaraş dışına gitmek zorunda kalan hastalara artık daha kısa sürede tedavi hizmeti sunabildiklerini belirten KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özdemir ise kendilerine destek veren Rektör Prof. Dr. Niyazi Can ve üniversite yönetimine teşekkürlerini sundu.

Kornea nakilleri gerçekleştirilen vakalara ilişkin bilgileri ise Dr. Öğretim Üyesi Ali Meşen paylaştı. 10 yıl önce enfeksiyon nedeniyle sağ gözünde görme kaybı oluşan 83 yaşındaki Ali Akkök ve sol gözüne isabet eden metal parçası nedeniyle görme kaybı yaşayan 66 Yaşındaki Abdullah Kiraz’a yapılan nakillerin başarılı bir şekilde sonuçlandığını ve hastaların durumlarının iyi olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Ali Meşen, kendilerine destek olan üniversite ve hastane yönetimine teşekkürlerini ifade etti.

Kornea nakil işlemlerinin ortalama 45 dakika sürdüğünü ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Beyoğlu ise Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde daha sonraki aşamalarda uygun hastalarda kısmi kornea nakli( Endotel nakli, Stroma nakli) yapmayı planladıklarını da söyledi.

YADİGAR JİRA 

Editör: TE Bilisim