Kahramanmaraş merkez ve güney ilçelerinde tahıl hasadının bittiğini ve kuzey ilçelerinde de bugünlerde hasatların başladığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, anızların yakılmaması çağrısında bulundu.

Başkan Dumlupınar açıklamasında, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun Ek-1 Maddesinde; “Anız yakılması, çayır ve mer'aların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır” ibaresinin yer aldığını ve 2020 yılı itibariyle dekara 73.68 TL para cezası olduğunu, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ise cezanın beş kat artırıldığını, yani dekara 368.4 TL olduğunu, ayrıca ormanlık alanlara bitişik yerlerde anız yakanlara 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyidelerinin de uygulandığını belirtti.

Çiftçilerin tarlalarının daha kolay, masrafsız ve hızlı bir şekilde tarlasını bir sonraki ürüne hazırlamak için bu yolu tercih ettiklerini söyleyen Dumlupınar, zaten topraklarımızda oldukça az olan, yüzey organik maddelerin yakılarak yok edildiğini, organik maddelerin toprak verimliliği bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Yine anız yangınları ile birlikte tarlalara yuva yapan ve yumurta bırakan kuşlar başta olmak üzere birçok canlının yanarak yok olduğunu da belirten Dumlupınar, anız yangını sırasında toprak yüzeyindeki ısının çok yüksek seviyelere çıktığını toprakta bulunan ve birçok bitki besin elementinin bitkiye alımını sağlayan mikroorganizmalarında yok olduğunu söyledi ve açıklamasını “Topraklarımız bize çocuklarımızdan emanettir” diyerek bitirdi.

Editör: TE Bilisim