Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Destek Projesi (YADES) kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminerler devam ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Valiliği ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programın konuğu Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünal oldu. Moderatörlüğünü Dr. Mehmet Yılmaz’ın yaptığı çevrimiçi program Büyükşehir Belediyesi’nin Instagram hesabından canlı yayınlandı. Programda sağlıklı yaşlanma, yaşlılık döneminde kas ve iskelet sağlığı ve yaşlılık döneminde egzersizin önemi gibi pek çok konu masaya yatırıldı.

Yaşlılık Gelmeden Yaşlılığa Hazırlanılmalı

Düzenlenen etkinlikte konuşan Prof. Dr. Mehmet Ünal, “Hem dünyada hem de ülkemizde ortalama yaşam süresi artmakta ve buna bağlı olarak yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payı artmaktadır. Ayrıca yaşlılık döneminde hatalıkların daha çok görüldüğü göz önüne alınırsa yaşlılara yönelik tedavi yöntemleri gün geçtikçe artmaktadır. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre sağlığa ayrılan bütçenin 2/3’ünün 65 yaş ve üzeri vatandaşlara harcandığı görülmüştür. Tüm dünyaya baktığımızda her ülkede durumun az çok böyle olduğu görülmektedir. Devletler, yaşlılara yönelik politikalarını daha doğru şekilde planlayarak bu durumun önüne geçebilir. İnsanları yaşlanmadan yaşlılığa hazırlamak gerekir. Yani aktif ve sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmek için daha erken yaşlarda bunun hazırlığını yapmak gerekir. Yaşlı vatandaşlarımıza baktığımızda hepsinin yaşlılık dönemini farklı şekilde geçirdiğini gözlemleriz. Yaşlılık dönemini bazıları aktif, bazıları ise pasif şekilde geçirir. Bunun sebebi ise kişilerin yaşam tarzındaki farklılıklardır” dedi.

Sağlıklı Yaşlanma

Günümüzde yaşlıların en büyük sorunlarından birinin hareketsizlik olduğunu vurgulayan Prof. Ünal, “Dünya Sağlık Örgütü sağlığı, sadece hastalığın bulunmayışı değil, fizikse, ruhsal ve sosyal tam bir iyilik hali olarak tanımlar. Fiziksel inaktivite 21. yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre, hareketsiz yaşam dünya çapında yılda yaklaşık 3,2 Milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Sağlıklı yaşamak, sağlıklı yaşlanmak ve yaşa bağlı oluşabilecek sağlık risklerini çeşitli yöntemleri en aza indirebilmek için temel etkinliklerin başında fiziksel aktiviteler gelmektedir. Egzersiz; kişinin, mevcut olan fiziksel kapasitesini artırmak amacıyla yaptığı, planlı, düzenli ve tekrarlı vücut hareketleridir. Egzersiz seçiminde bireyin ihtiyaçları ve kişisel tercihlerinin dikkate alınması çok önemlidir. Egzersizin şiddeti, bireylerin kendi algılama oranına göre belirlenmelidir. Yaşa bağlı gelişebilecek sağlık risklerini en aza indirmek, kronik hastalıklara gidişi engellemek, yaşam kalitesini artırmak, sağlıklı yaşamak, sağlıklı yaşlanmak ve arzu edilen yaşam standartlarını yakalamak için mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Yaşlanmaya bağlı olarak kas ve iskelet sisteminde de bir takım ağrılar ortaya çıkabilir. Bu ağrıların önüne geçmek için haftada en az 150 dakika egzersiz öneriliyor. Yaşlılık döneminde ortaya çıkan kontraktürlerin de önüne geçebilmek için mutlaka egzersiz yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim