Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Destek Projesi (YADES) kapsamında düzenlenen çevrimiçi seminerler devam ediyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Valiliği ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programın konuğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Şentürk oldu. Moderatörlüğünü Dr. Mehmet Yılmaz’ın yaptığı çevrimiçi program Büyükşehir Belediyesi’nin Instagram hesabından canlı yayınlandı. Programda modern dünyada yaşlıların yeri, yaşlıların toplumlar için değeri ve toplumların yaşlılara duyduğu ihtiyaç gibi pek çok konu masaya yatırıldı.

Modern Dünyanın Yaşlılara Bakış Açısı

Düzenlenen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Murat Şentürk, “Yaşlanma sosyolojik bir olgudur. Yani herkes mutlaka yaşlanacak ve o süreci yaşayacaktır. Dolayısıyla herkes o günü mutlaka yaşayacağını bilerek ona göre hareket etmelidir. Geçmişten günümüze kadar baktığımızda toplumların değiştiğini görmekteyiz. Toplumların değişmesiyle birlikte yaşlılara karşı bakış açısında da çok büyük farklılık meydana gelmiştir. Özellikle modern iktisadi düşünceye göre değer üretmeyen gruplar toplumdan dışlanır. Dolayısıyla bu görüş yaşlıları toplumdan soyutlamakta ve ayrı tutmaktadır. Çünkü modern iktisadi düşünceye göre yaşlıların ekonomiye katkısı yoktur ve toplumlara yük oluşturur. Bundan dolayı neredeyse tüm dünyada yaşlılar sorun olarak görülmektedir. Günümüzde dünyada yaşlanma güçsüzlük ve kayıp olarak görülür. Çünkü modernite, gençleri merkeze almaktadır. Bundan dolayı yaşlanmayı kötü bir şey olarak yansıtmaya çalışır” ifadelerini kullandı.

Yaşlılar Topluma Güç Verir

Yaşlıların toplumdaki önemine vurgu yapan Dr. Murat Şentürk, “Yaşlılar daha önce bilgeliği ve tecrübeyi temsil ederken günümüzde dışlanan ve topluma artı değer katmayan grup olarak görülmeye başlanmıştır. Ancak günümüzde de yaşlılar bizim için çok değerlidir. Çünkü yaşlanma değerli bir şeydir. Yaşlılarla yaşamak toplumlara güç verir. Aslında toplumların gelişmesinde ve ilerlemesinde yaşlılar büyük bir fırsattır. Çünkü yaşlılar bilgi ve tecrübeleriyle topluma artı değer katar. Yaşlılarımızın deneyimleri bizleri manevi açıdan zenginleştirir. Yaşlılar, toplumun geri kalan fertlerine bilgilerini aktarır ve onlarda bu bilgilerden faydalanır. Bizim toplumumuza baktığımızda biraz değişimlerin olmasına rağmen yaşlılar hep değerli ve yol gösterici olarak görülür. Yaşlılarımızın aile içerisinde de çok büyük rolü vardır. Yaşlılarıyla etkileşim içerisinde olan ailelerin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu görülmektedir. Çünkü aile bireyleri arasındaki birliği sağlayan şey ailenin büyükleridir. Ailenin yaşlılarıyla aynı evde yaşamasına gerek yok. Onlarla etkileşim içerisinde olmaları bile ailedeki birliğe katkı sağlar. Ancak günümüzde tek başına yaşama isteği ve oranları arttığı görülmektedir. Bu da eski yapının gün geçtikçe değiştiği ve zayıfladığını göstermektedir” dedi.

Editör: TE Bilisim