Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin Prof.Dr. Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş bulvarları bağlantı yolları, yağmur suları, kanalizasyon ve içme suyu yapım işi projesi tüm hızıyla devam ediyor. Yapımına başlatılıp devam eden projenin yaklaşık olarak on bir bin iki yüz yirmi metre içme suyu hattı ve yağmur suyu hattı, on beş bin beş yüz  elli metre olarak , toplamda beş etaptan oluştuğu bildirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ün yapımına başlatmış olduğu bu büyük proje 5 ayrı etaptan oluşmaktadır. Bunlardan birinci etap kavşak çalışması tamamlanırken ikinci etap kavşak çalışması da bitmek üzere olduğu görülmektedir. Üçüncü etap 4. ve 5. kavşak çalışmalarına bu şekilde devam ederken, aynı zamanda içme suyu,kanalizasyon ve yağmur suyu çalışmaları birlikte devam ediyor. Yağmur suyu,kanalizasyon suyu ve içme suyu hatlarının olduğu söylenilen ve çeşitli çaplarda şuanda mevcut olan bir yağmur suyumuzun binlik yani bir metre çapında,içme suyumuz olarak değişiyor. Yaklaşık olarak üç yüzlük,  yüz kırklık ve milimetre çaplarında değişiyor. kanalizasyonda üç yüz milimetre çapında, maliyeti olan proje bedeli yaklaşık on yedi milyon lira olduğu söylenmektedir.

VERİLEN SÜREDEN DAHA ERKEN BİTECEK

Büyükşehir belediyesi ilçede başlatılan yol, kavşak, yağmur suyu ve içme suyuyla ilgili çalışmalarına son süratle devam etmekte, kendilerine verilen sürenin daha da altında hızlı bir şekilde bitirmek için hummalı bir şekilde çalışıyor. Projede başta söylenildiği gibi, su ve kanalizasyon alt yapı çalışmalarında da bir ve ikinci etap olmak üzere bu şekilde devam etmekte. Bir ve ikinci etabı tamamlayan büyükşehir beledisinin başlattığı proje alt yapı çalışmaları KASKİ genel müdürlüğü ekipleri alanda temiz ve titiz bir çalışma yaparak verilen görevi bir an önce bitirmeye çalışıyorlar. Beş etaptan oluşan proje şuan da %15 fiziki bir çalışmayla gerçekleşmek üzeredir. Yağmur suyunda birinci etabı bitiren büyükşehir belediyesi  içme suyunda, şuandan itibaren ikinci etap çalışmalarına başladığı ve birinci etabın sadece yağmur suyu hattı olduğunu bildirdi. Oda yine beş etap olacak beşinci etapta daha doğrusu bitecek. Bu güne kadar gelinin noktada şuanda 2.etaptaki içme suyu montajını tamamlamış olup üçüncü etapta da dokuz yüz elli metre civarında bir montaj gerçekleşecek yaklaşık süresi ortalama yirmi bir gün diye hesaplandığı, yani şuan da projenin tamamlanma süresinin iki katı bir hızla ilerlediği çalışma sürecinde normal proje bitim tarihi onuncu ayın on biri olması gerekirken büyükşehir belediyesi bunu daha erken bitirmeyi planlıyor.

Kahramanmaraş’ta göçerler dönüş yolunda   Kahramanmaraş’ta göçerler dönüş yolunda  

İLÇENİN TÜM İHTİYACINI FAZLASIYLA KARŞILAYACAK

Yağmur suyuyla gelen fazla devi fazla yağmur suyunu uzaklaştırarak büyükşehir belediyesi  ilçenin tüm İhtiyaçlarını karşılayacak düzeyde yapmaya çalışıyor. Bahsedilen yağmur boruları şuan için bir milimetre çapında olduğu ilerleyen zamanlarda bunun bin dört yüze ulaşılacağı diğer projelerde belirtildiği gibi eğimin fazla olduğu yerlerde bin dört yüze  çıkacak. Oda şehrin ve ilçenin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak. Proje birimi bunları hesaplarken nüfus oranını ve  orada yaşayan hayvan sayısını yani bu tip doğal etkenleri alarak belli bir devi ortaya çıkarıyor. İçme suyu  ve tabi  yağmur suyunda da yıllık yağışlar baz alınarak o şekilde hesaplamalar yapılıyor. Suyun uzaklaştırma çalışması gerçekleşiyor. Şuan buradaki hat ilçe için yeterli olup yağmur suyu hattı sadece buradan geçiyor. Yolun her iki tarafını da bu şekilde besliyor.  İki ayrı yerde bulunan binaların ve iş yerlerinin yağmur suyu tek ortadan getirilerek ve aynı büyük karasuyu, içme suyu hattı gibi olacak. Yolun diğer tarafına bırakılan ızgara boşlukları oradan gelen yağmur suyu tek bir kanalla uzaklaştırılmış olacak. Önceki hat beş yüzlük boru, beş yüz milimetre çapında beton boru yerine, yeniden binlik boru kullanarak bir önceki borunun iki katına çıkarıldı. Yenilenen mevcut içme suyu hatları, buruda bulunan binalara tekrardan abone bağlantısı yapılacak. Abone bağlantısı yaptıktan sonra kaldırım, parke, bordür bunları da aynı şekilde çalışmaları yapılarak, çevre düzenlemesinin ardından yol  asfalt çalışmaları tamamlanmış olacak. Büyükşehir belediyesi yol yama çalışmalarını da yaparak halkın hizmetine sunacak. Ayrıca çalışma yapılan yol güzergahlarının üzerinde bulunan esnaflarında fikirlerini görüşlerini ve taleplerini alan Kahramanmaraş büyükşehir belediye başkanı hayrettin güngör, yapımı süren projeyi bu doğrultuda gerçekleştirdiği anlaşıldı.

Haber: Yadigar Jira

Editör: Haber Merkezi