Onikişubat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü seminer salonunda gerçekleştirilen toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığını temsilen Hayvancılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Emre Gürçay, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Ahmet Turan Gürkan, Strateji Geliştirme Başkanlığı Bütçe Dairesi Başkanı Kahraman Akdoğan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü personeli Mühendis Nuri Çelik ile Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, TMO Kahramanmaraş Başmüdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, TKDK İl Koordinatörlüğü, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri ve birim sorumluları katıldı.

Toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir tarafından İlin Tarımsal Potansiyeli, Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Ahmet Turan Gürkan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü personeli Mühendis Nuri Çelik, Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak ve Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Emre Gürçay tarafından Tarımsal Üretim Planlaması konularında sunumlar gerçekleştirildi.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Emre Gürçay, öncelikle 6 Şubat asrın felaketinden en çok etkilenen illerden birisi olan Kahramanmaraş’ta hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dileklerini ilettiler. Devletimizin yaraların sarılmasında son derece güçlü olduğunu bütün ihtiyaçların en kısa sürede karşılandığını, bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığımızın da tüm imkanlarıyla felaketten etkilenen yetiştiricilerimizin yanında olduğunu belirtti. Depremden etkilenen yetiştiricilerimize ayni hayvan dağıtımı, tohum, alet ekipman başta olmak 6 Şubat tarihinden sonra üreticilerimize 1.3 milyar TL destekleme aktarıldığını aktardı. 

Gürçay Türkiye'nin tarımsal üretim planlamasının yapılmasının çok önemli olduğunu, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın bu projenin ülkemiz için vizyon projelerden birisi olduğunu beyan ettiğini iletti.

Armutalan – Söğütdere Grup Yolu Yenileniyor Armutalan – Söğütdere Grup Yolu Yenileniyor

Yaptıkları çalışmalarda verimli ve kaliteli üretim, sürdürülebilirlik ve yatırım konularına yoğunlaştıklarına işaret eden Gürçay, "Ülke ve dünya nüfusumuz incelendiğinde 2023 de 8 milyar olan  2050 de 10 milyar olması beklenen dünya nüfusuna ve  ülkemizde ise 85 milyon olan nüfusumuzun 2050 yılında 100 milyon olacağı öngörülmektedir. Artan Nüfus ve kentleşmeye bağlı olarak tarım arazilerimiz üstündeki baskının azaltılması ve verimliliğin arttırılması amacıyla planlama çalışmalarını başlatmamız mecburi bir hal almıştır. Üretim planlaması ile arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek arz fazlası veya eksikliğinin önüne geçilmesi sağlanacaktır" diye konuştu.

Gürçay, Ülke ölçeğinde yol haritası belirlenerek uygulamaya geçilmesi için il ziyaretlerine başladıklarını kaydederek, dünyada ve Türkiye'de artan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bu planlamanın elzem olduğunu vurguladı.

"Hangi bölgede, hangi ilde, hangi ürünlerin daha ön plana çıkarılacağı, üretim açığı ürünlerin neler olduğu bağlamında toplantımızı Kahramanmaraş özelinde yapıyoruz. Her bölgenin kendine özgü ürünü olduğunu dile getirdi. Gürçay, Kahramanmaraş’ın bitkisel üretim noktasında coğrafi yapısı gereği verimli bir bölge olduğunu ifade ederek, "Kahramanmaraş’ın bitkisel üretimin yanı sıra tıbbi aromatik bitkiler, arıcılık, hayvancılık ve su ürünleri noktasında da iyi bir potansiyeli var. Bu noktalarda da çalışmalarımız olacak. İhtiyaca göre bir planlama yapacağız. Kahramanmaraş özelinde bu alanlarda üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Gürçay, belirlenecek yol haritasının tarımsal üretimde ülkenin gelecek 25-50 yılına ışık tutacağını sözlerine ekledi.

Editör: Yadigar Jira